Vi kan automation

Men hur är vi som människor? Hur är det att jobba hos oss och hur är det att vara kund? Välkommen till vår verklighet!

När världens bästa skyddsmasker behövde produceras fortare

Kunde vi bygga en ny produktionslina i rekordfart? Det var Lars-Eric Ericsson från den österrikiska maskintillverkaren ENGEL som undrade. Lars-Eric hade kontaktats av skyddsmask-innovatören Tiki Safety i Stockholm. Förfrågningarna strömmade in, men man hade inte kapaciteten. I vanliga fall tar det tre-fyra månader att sätta upp en ny lina. Kunde vi fixa det på en?

Coronakrisen förändrade tillvaron också för skyddsmaskföretaget Tiki Safety utanför Stockholm. Man fick förfrågningar från i stort sett alla sjukhus i hela Sverige. Snart handlade det om jätteordrar, bl a från Region Stockholm, men också från USA, Kina, Korea, Thailand och Storbritannien. Man blev helt enkelt tvungen att bestämma sig: endera säga ett definitivt nej, eller satsa på att bygga en ny produktionslina rekordsnabbt. Skulle någon automationsspecialist klara det? Och skulle någon vilja ställa upp på så stressiga villkor?

Byggd för virus, använd för asbest

Mikael Klockseth, vd på Tiki Safety berättade för vår säljare Jonas Bülow att man konstruerat skyddsmasken för ett par år sedan, just för att skydda mot farliga virus som t ex Corona och Ebola. Men eftersom det tar flera år att uppmärksammas, accepteras och upphandlas av sjukvården, hade man varit tvungen att inledningsvis satsa på andra branscher, t ex där asbest- eller kvartsdamm är ett arbetsmiljöproblem.

”Att Daniels fru är sjuksköterska gav en extra skjuts åt engagemanget.”

Varför Tikis mask är speciell

Mikael fortsatte med att förklara varför Tikis mask är den allra bästa som finns. Han visade den inbyggda fläkten som dels håller undan kondens, dels skapar ett övertryck innanför visiret, vilket gör det lättare att andas. Han demonstrerade hur visiret av PET-plast sluter tätt mot huden, men att masken ändå känns bekväm tack vare den mjuka listen av tpe-plast. Mikael tände LED-belysningen – som gör det lättare att se – och avslutade med att stolt säga att Tikis mask är 3-4 gånger lättare än andra på samma skyddsnivå, att den inte ger någon klaustrofobisk känsla, är lätt att prata i och att den, trots alla fördelar, är cirka hälften så dyr som konkurrenternas.

Fem i stället för 15 – 20 veckor?

På industrigolvet i där i Rotebro tände Jonas till på uppgiften och vågade säga till Mikael att det nog faktiskt skulle vara möjligt att bygga en ny produktionslina åt Tiki på 5 veckor – i stället för de normala 15 till 20. Men vad skulle vi säga hemma i Jönköping? undrade Jonas. Och skulle övriga nödvändiga leverantörer också ställa upp? Vad skulle man tycka på ABB, som skulle behöva stödja i robotleveransen, och hur skulle övriga nyckelleverantörer reagera?

3 Button Group Case Tiki

Viljan att hjälpa till

Hemma i Jönköping bestämde vi oss för att pausa våra andra projekt och genast börja konstruera den nya Tiki-linan. Projektledare blev Daniel Alpenberg. Att hans fru är sjuksköterska gav en extra skjuts åt engagemanget. ABB var också positiva och bidrog med goda villkor för leverans av robot och tack vare att teknikmässan på Elmia var inställd hade Engel precis rätt maskin stående i Jönköping. Även flera andra leverantörer gjorde fantastiska insatser när det gällde att leverera snabbt. Det var fantastiskt att se hur alla ville hjälpa till när arbetet kändes extra meningsfullt.

En vecka snabbare

Vi hade siktat på 5 veckor, men redan efter fyra veckor var den nya linan på plats. I dag plockar ABB-roboten visiren av PET-plast in och ur formverktyget där plasten som tätar och gör masken bekväm mot ansiktet sprutas in av maskinen från ENGEL. Tiki Safety kunde direkt efter installationen öka kapaciteten med 10 gånger. Efter ytterligare anpassning genom nytt formverktyg och adderad tryckprovning av masken blev kapaciteten 20 gånger högre. Man kommer att klara de stora beställningarna. Mikael Klockseth på Tiki, vi på Front Automation, ENGEL och ABB är alla eniga om att det här kändes väldigt bra.

3Button Group, New production line in place

Ett särskilt tack

Utöver våra samarbetspartners ABB och ENGEL finns även en rad andra leverantörer som ställt upp och gjort detta möjligt. Vi säger ett stort tack till Gimatic, Aluflex, Addema, Festo, Trans El Matic, Poenix Contact, Troax, Sick, Pivac, Väner tekno, Kinne lego, Ksab och Fam Karlsson  Pulverlack!