Vi kan automation

Men hur är vi som människor? Hur är det att jobba hos oss och hur är det att vara kund? Välkommen till vår verklighet!

Pack- och palleteringsidén för livsmedel blev en ren succé

Automation hos Rost GP 3Button Group

Europeiska livsmedelsproducenter har en imponerande hygienisk systematik. Skyddsrock, skoskydd, hårnät och skäggskydd är obligatoriska i de kliniskt rena produktionsmiljöerna. En tydlig trend är att man nu också vill få bort well-lådor och träpallar från zoner med särskilda krav på renhet och hygien. Det är där vi kommer in, i skyddskläder givetvis.

Att inget smutsigt ska kunna komma i kontakt med livsmedel är en självklarhet. Ett problem som då måste hanteras är förpackningarna och packprocessen. Produkterna läggs ofta i well-lådor som ställs på pallar innan de skickas till butik. Pallarna kommer till livsmedelsfabrikerna via lastbil, d v s utifrån den ”smutsiga världen” och well-lådor som man reser upp och hanterar kan damma och i värsta fall släppa ifrån sig små bitar av papp och papper. Ett bra exempel på en hygienisk automationslösning är vårt samarbete med Rosti GP.

”Problemet med det oundvikliga mikroskopiska dammet och de små, små osynliga bitarna av papp är nu löst.”

Allt smutsigt i annan lokal

Hos Rosti GP har vi via ett smart bansystem lyckats knyta flödet av primärförpackningen från 15 produktionsmaskiner direkt till pack- och palleteringsrobotar i en annan lokal. På så sätt hålls kartonger, emballage och framför allt träpallar borta från de delar av produktionen som kräver hygien och renhet. Andra positiva effekter är att antalet trucktransporter i produktionslokalen minimerats, vilket gör att maskinerna kan stå tätare och ytor utnyttjas mer effektivt. Även logistik och gemensamma funktioner, som hantering av mellanläggsark och sträckfilmning av pallar, förbättras när man samlar palletering till ett och samma område.

Privatkonsumenter kan andas ut

När det gäller hygienen i den europeiska livsmedelsindustrin behöver man alltså inte oroa sig. Det är extremt rent i produktionsmiljöerna, vilket inte innebär att vi som arbetar med automation inte har mer att göra för att ytterligare effektvisera logistik och flöden. Hos Rosti GP blir nästa steg att införa automattruckar (AGV:er). De centrala palleteringsplatserna är 100 procent förberedda för denna optimering. Själva är vi redo för skyddskläderna igen.