Vi kan automation

Men hur är vi som människor? Hur är det att jobba hos oss och hur är det att vara kund? Välkommen till vår verklighet!

Sofia Winge, Tekniktjej på rätt plats, 3Button Group

TEKNIKTJEJ PÅ RÄTT PLATS

Som 24-åring fick jag mitt första jobb som ingenjör, betydligt mycket yngre är alla mina kollegor och alla var män. Men att teknik är för killar har jag nog aldrig förstått. Att jag skulle välja teknikspåret var nog tidigt tydligt, en nyfikenhet kring hur saker fungerar och att gilla problemlösning har länge varit en del av mig.

MITT YRKESVAL KÄNDES ENKELT OCH GIVET

Jag har alltid haft kvinnliga förebilder nära till hands, bland annat med en mamma som också är ingenjör och en farmor som skrev böcker om experiment. När jag började plugga till maskiningenjör kände jag mig hemma från start.

HUR ÄR DET ATT VARA KVINNA I INDUSTRIN?

Svår fråga, jag har ju aldrig provat att vara man, men i en företagskultur där alla gör sitt bästa och jobbar tillsammans blir kön och prestige oviktigt. När jag kom till Front första gången visste jag inte mycket om branschen, men fascinerades av att system, maskiner och robotar presenterades på ett helt nytt sätt. Det var lösningarna och tekniken som var i fokus. Jag kände direkt atmosfären av att här vill vi framåt och vi jobbar tillsammans för att komma dit. Detta vill jag vara en del av.

”Det mesta handlar om lösa problem, kommunicera och skapa trygghet. Detta är ju saker både män och kvinnor kan lika bra.”

KVINNLIGT OCH MANLIGT

Arbetsplatser där människor är olika är bättre för alla. Därför är det viktigt att locka tjejer till tekniska yrken. Vi är för få och jag vet inte varför. Är det bristen på förebilder? Vill kvinnor inte få skit under naglarna? Vill gubbar jobba med andra gubbar? Är killar bättre på att ta chanserna som dyker upp? Eller är det så att det är killarna ges chanserna och tjejerna måste skapa sina chanser?
Behandlas vi annorlunda än männen? Oklart, men välkommen till 2000-talet då alla är lika mycket värda och tillsammans måste vi lära dom som lever i det förflutna att bete sig därefter.
Rötägg finns här och var, ibland till och med hos våra kunder. Mot mig kanske de beter sig som rötägg för att jag är kvinna, mot min kollega kanske det är av andra skäl. Själv blir jag mest överraskad och lite chockad när det händer, men felet är hos dem, inte mig!

TEKNIKINTRESSE SKA UPPMUNTRAS

Vi borde absolut bli fler kvinnor inom industrin, speciellt inom automationsbranschen. Jag tror på att låta tekniken ta plats tidigt i skolan och sen vara med kontinuerligt, lyfta fram ambassadörer och förebilder och sluta säga att tjejer som väljer ett typiskt manligt spår är modiga. Det gör det svårare än vad det är. Teknik är kul.